nordens_ljus.jpg

Pråmen Nordens Ljus

 

Den som stiger ombord på pråmen med de ovala fönstren och namnet Nordens Ljus på taket, får känslan av att ha hamnat i en skönare värld. En värld som berör oss och ibland nästan omärkligt rör sig av små vågor frånpasserande fartyg.

 

Den fiffigt ombyggda pråmen ligger förtöjd vid Kungsholms Strand 121 på Kungsholmen och är resultatet av en dröm. Den somdrömde var konstnären Björn Lindroth. Han ville finna ett sätt att samla människor som under trevliga former kunde umgås i egna likaler ombord på något slags flytetyg. Drömmen förverkligades 1984 i form av Nordens Ljus Klubben, med sina nya lokaler på pråmen.


Man äter gott i matsalen, man njuter av aktuell konst i galleriet, man sitter i aktersalongen och diskuterar, man lyssnar till god musik, man träffas i den mysiga baren där sjöpriser tillämpas.
Och när så behövs kan medlemmarna utnyttja festvåningen.

 

aktiviteter pågår ständigt

I galleriet arrangeras varje månad utställningar; måleri, skulptur eller grafik, alltid god konst av etablerade konstnärer. Där spelas också jassmusik, sjungs visor, hålls berättar-aftnar m.m.
Mycket som händer ombord på pråmen är en följd av idéer sprungna ur aktersalongens diskutioner.

 

Vår egen krog

    
Pråmen populära krog "HARÖ KROG" drivs av Mattias & Per .
Den är måndag till fredag öppen även för allmänheten kl. 11.30 - 14.00. Svensk husmanskost gäller, lagad med både fantasi och kärlek. På matsalens vägger hänger konst, ofta sapad av Björn Lindroth.

Ingen annan av stadens krogar har samma utsikt; de stora fönstren ramar in ovala bilder av Söder, Gamla stan, Strandvägen, Skeppsholmen och av de fartyg och fåglar som ständigt rör sig på vattnet utanför, det medlemmarna kallar för Barens hav.

 

Vår egen bar

I den trivsamma baren serverar frivilliga medlemmar som trivs på båda sidor av disken, naturligtvis tillämpas sjöpriser
Här serveras smårätter för småhungriga
Baren är öppen kvällstid tills vi tycker det är dags att gå hem.

 

vårt eget galleri

Detta vackra rum, där nordens ljus silas genom de stora takfönstren, är under vardagar öppet för allmänheten samma tider som krogen. Lördagar 14.00 - 18.00

Av Nordens Ljus´ 100-talet konstnärer ansvarar Gallerigruppen för utställningsprogrammet. Varje månad inbjuds konstnärer attställa ut i både galleriet och aktersalongen. Inspererande möten uppstår mellen unga och mera etablerade konstnärer.

I galleriet finns också möjlighet att köpa grafik ur Norden Ljus´ egen produktion.
Den som är på jakt efter något speciellt eller vill köpa något av den konstnär som för tillfället ställer ut, kan ringa vår gallerist Jane Kampf  på 070-545 02 77

 

vår egen aktersalong

I aktrersalongen erbjuds konstnärer att utan fasta kostnader ställa ut sina verk. Det är företrädesvis yngre förmågor vi uppmuntrar på dett sätt.

Här kan också mindre grupper boka plats för möten under förmiddaga, eftermiddagar och kvällar.
Annars används denna lilla avskilda lokal ofta för samtal, stilla funderingar och resonemang vänner emellan. 


DET ÄR I AKTERSALONGEN IDÉERNA FÖDS

 

Välkommen ombord

 

 

Nordens Ljus
Museikajen, Blasieholmen, 111 48 Stockholm
Matsal 08-611 49 20,
Bar och galleri 08-611 88 90

Text; Janne Agrén

 


 

Du kan bli medlem

Nordens Ljus Klubben
"is accepting people from all walks of life" och vill vara fri från snobbism. Den som känner för vår verksamhet, bör helt enkelt ansöka om edlemskap.
Allt som behövs är en rekomendation från två personer, av dem minst en klubbmelem.

Själva medlemskortet är en värdig legitimation; samma format som andra plastkort, men försett med ett nytt motiv utfört av någon av klubbens konstnärer.

Detta kort öppnar också pråmens aktre dörr.

 

eller ditt företag

Även företag och organisationer kan bli medlemar.
I årsavgiften blir två personer medlemmar och det ingår även två grafisk blad utförda av någon av klubbens konstnärer.
När man utnyttjar matsalen som festvåning, eller aktersalongen för det mindre sällskapet debiteras bara mat dryck och servering.


 
stäng